d
Follow us
AvoCivil.ro ✔️ Fie ca esti in cautarea unui Avocat Civil Bucuresti sau Avocat Drept Civil Bucuresti, Cabinetul nostru de avocatura specializat in drept civil iti sta la dispozitie!

Cabinet de avocat specializat in drept civil din Bucuresti si Ilfov

vicii

Vicii ascunse în cazul vânzării de mașini Second Hand. Remedii

 

Tuturor ne-a trecut prin gând măcar o dată să achiziționăm o mașină second hand. Or, dacă nu ne-am aflat noi într-o astfel de situație, cu siguranță cunoaștem pe cineva care s-a aflat. În principal, această variantă este luată des în considerare din motive financiare, dar nu trebuie să neglijezi posibilele vicii, riscuri la care te expui atunci când recurgi la achiziționarea unei mașini care a aparținut, în trecut, unei alte persoane. 

Nu întâlnim foarte rar cazuri în care vânzătorul profită de lipsa de cunoaștere a cumpărătorului într-un anumit domeniu. Astfel, dacă ar fi cunoscut toate defectele, cumpărătorul cel mai probabil nu ar fi achiziționat bunul. De aceea, are dreptul la repararea prejudiciului care i-a fost cauzat. Dar cum?

În cele ce urmează, vom prezenta câteva dintre viciile pe care le poate ascunde o astfel de mașină și totodată te vom ghida în privința remediilor la care ai putea recurge în astfel de situații.

Ce fel de contract trebuie să închei?

În primul rând, pentru o mai bună analiză juridică, este important să stabilim care este contractul care va sta la baza trecerii unui autoturism din proprietatea unei persoane, în proprietatea alteia. 

Pentru a asigura transmiterea dreptului de proprietate, se va încheia un contract de vânzare. În cazul bunurilor mobile, cum sunt și autoturismele, de regulă nu se prevede obligativitatea ca acest contract să se încheie în fața unui notar. Acest aspect îl poate afecta pe cumpărător, întrucât un contract care nu prevede suficiente drepturi, obligații și date privitoare la starea exactă a bunului nu îl protejează îndeajuns de acele situații în care ar descoperi ulterior anumite defecțiuni tehnice. 

De asemenea, în cazul în care există anumite calități pe care le consideri esențiale și care privesc mașina în cauză, acestea ar trebui menționate în contractul încheiat. În caz contrar, vânzătorul nu va răspunde pentru lipsa îndeplinirii acelor condiții. 

Întrucât regulile de drept care se vor aplica sunt cele care reglementează contractul de vânzare, vânzătorul va trebui să îl garanteze pe cumpărător împotriva viciilor ascunse și a evicțiunii.

Care sunt viciile considerate ascunse?

Vom porni de la următoarea normă:

Articolul 1707 al Codului Civil „(1) Vânzătorul garantează cumpărătorul contra oricăror vicii ascunse care fac bunul vândut impropriu întrebuinţării la care este destinat sau care îi micşorează în asemenea măsură întrebuinţarea sau valoarea încât, dacă le-ar fi cunoscut, cumpărătorul nu ar fi cumpărat sau ar fi dat un preţ mai mic.

(2) Este ascuns acel viciu care, la data predării, nu putea fi descoperit, fără asistenţă de specialitate, de către un cumpărător prudent şi diligent.

(3) Garanţia este datorată dacă viciul sau cauza lui exista la data predării bunului.

(4) Vânzătorul nu datorează garanţie contra viciilor pe care cumpărătorul le cunoştea la încheierea contractului.

(5) În vânzările silite nu se datorează garanţie contra viciilor ascunse.”

Astfel, pentru ca viciul să fie considerat ascuns, iar vânzătorul să fie ținut răspunzător pentru acesta, trebuie îndeplinite următoarele condiții: viciul trebuie să existe la momentul predării autoturismului, să facă bunul vândut impropriu întrebuinţării la care este destinat sau să îi micşoreze întrebuinţarea sau valoarea, să nu fie cunoscut de cumpărător la momentul încheierii contractului, iar la data predării să nu poată fi descoperit fără asistență de specialitate.

Prin urmare, dacă o defecțiune a autoturismului a apărut abia după momentul predării, indiferent cât de aproape de acest moment, vânzătorul nu va putea fi ținut răspunzător, dacă nu se va putea dovedi că acest viciu exista când i-a fost predată mașina.

Totodată, nici acele vicii care puteau fi descoperite în urma unei diligente verificări realizate de cumpărător nu intră în această categorie: zgârieturi ale mașinii, oglinda zgâriată sau spartă, portiere care au un sistem de închidere defect, farul aburit și alte astfel de defecte.

Totuși, dacă pentru a descoperi viciul era necesar ca cel care cumpără să fie mecanic auto sau să aibă cunoștințe de specialitate, suntem în prezența unui viciu ascuns. În acest caz ne-am afla dacă uleiul nu a fost schimbat la timp, cutia de viteze nu funcționează la un nivel corespunzător, ambreiajul este foarte uzat, kilometrii reali parcurși cu autovehiculul nu sunt redați în mod real în bord, vopseaua aplicată mașinii ascunse anumite defecte ale acesteia care nu au fost aduse la cunoștința cumpărătorului sau alte astfel de aspecte care micșorează valoarea mașinii, o aduce în stare nefuncțională ori l-ar fi determinat pe cumpărător să nu o achiziționeze sau să o achiziționeze la un preț mai mic, dacă acesta se afla în cunoștință de cauză.

Care sunt principalele remedii?

În principal, ca măsură de prevenție, te sfătuim să închei un contract care cuprinde clauze redactate de un specialist și nu un simplu formular tipizat, care să cuprindă toate drepturile, obligațiile, eventualele defecte într-un mod cât mai detaliat.

Dacă, totuși, ai ajuns în situația de a descoperi un viciu ascuns, care exista la momentul predării mașinii, dar nu l-ai putut cunoaște deși ai verificat diligent și consideri că ai fost lezat pentru că ai fi plătit un preț mai mic sau nu ai fi cumpărat deloc mașina, atunci îți recomandăm ca în primul rând să încerci or rezolvare amiabilă a situației. Mai exact, să transmiți vânzătorului o notificare, prin care să-i acorzi un termen în care să înlăture viciul, să înlocuiască bunul ori să restituie o parte din preț.

Este important de menționat că viciile ascunse trebuie aduse la cunoștința vânzătorului într-un termen rezonabil, altfel nu se mai poate solicita rezoluțiunea contractului.

Dacă, însă, problema nu se va rezolva pe cale amiabilă, articolul 1710 din Codul Civil dă dreptul cumpărătorului mașinii ca prin instanța de judecată să solicite: 

  • Înlăturarea viciilor de către vânzător, pe cheltuiala acestuia;
  • Înlocuirea bunului vândut cu un bun de același fel, însă lipsit de vicii;
  • Reducerea corespunzătoare a prețului;
  • Rezoluțiunea vânzării.

Astfel, cu ajutorul unui avocat specializat, s-ar putea solicita în instanță înlocuirea mașinii cu una nouă, însă lipsită de vicii sau repararea defecțiunilor descoperite, pe cheltuiala vânzătorului. De asemenea, s-ar putea cere chiar desființarea contractului de vânzare și restituirea prețului.

Aceste remedii nu înlătură dreptul de a solicita și daune-interese pentru prejudiciul suferit. În acest sens ne pune în vedere articolul 1712 că acel vânzător care cunoștea viciile bunului vândut este obligat la plata daunelor-interese pentru repararea întregului prejudiciu. 

Pe lângă latura civilă, în cazul în care vânzătorul este autorizat să facă astfel de tranzacții, te poți adresa și Autorității Naționale Pentru Protecția Consumatorului.

Fapta s-ar putea să fie încadrată și în sfera penală, în cazul în care vânzătorul a indus în eroare intenționat cumpărătorul mașinii. În acest caz, am putea fi în prezența infracțiunii de Înșelăciune.

În concluzie….

Pentru a te proteja de situațiile nefericite enunțate mai sus, ideal ar fi să închei un contract redactat de un profesionist, în care ambele părți să fie protejate. Dacă, totuși, ai ajuns în situația de a descoperi vicii ascunse ale autovehiculului achiziționat, îți recomandăm să încerci o rezolvare amiabilă a situației, urmând ca în cazul în care vânzătorul nu se conformează, să te adresezi instanței de judecată.

Echipa noastră de avocați specializați în astfel de cazuri vă stă la dispoziție în etapa prealabilă achiziționării mașinii pentru a vă asigura o protecție contractuală cât mai solidă și pentru a evita eventualele costuri în cazul în care bunul achiziționat nu ar fi conform așteptărilor. De asemenea, vă putem asista și în cadrul procedurii de soluționare amiabilă ori în cadrul demarării unei acțiuni în instanță, pentru a obține repararea viciului, înlocuirea bunului, reducerea prețului ori rezoluțiunea contractului.

 

Lasă un răspuns