Nu sunt deloc rare situațiile în care s-au împrumutat sume de bani unor persoane doar pe baza încrederii, fără a se lua în considerare încheierea unui contract. Astfel, nu este stabilit un termen de restituire și nici o garanție care să îl protejeze pe împrumutător în cazul în care împrumutatul nu-și îndeplinește obligația de restituire. Prin urmare, dacă ai împrumutat bani fără contract, îți recomandăm să citești acest articol.
Să aruncăm o privire asupra modalităților în care un contract se poate încheia, astfel conform art. 1174 Cod Civil: „ (1) Contractul poate fi consensual, solemn sau real.
(2) Contractul este consensual atunci când se formează prin simplul acord de voință al părților.
(3) Contractul este solemn atunci când validitatea sa este supusă îndeplinirii unor formalități prevăzute de lege.
(4) Contractul este real atunci când, pentru validitatea sa, este necesară remiterea bunului.”
Așadar, există 3 modalități prin care un contract poate fi încheiat: prin simplul acord al părților; cu respectarea unei formalități ori prin remiterea materială a bunului.
Având în vedere că de esența contractului de împrumut este remiterea sumei de bani, contractul de împrumut este un contract real. Astfel, nu este necesar ca un contract de împrumut să fie încheiat în formă scrisă pentru a fi valabil.
Totuși, având în vedere că nu a fost încheiat în formă scrisă, va fi necesar să recurgi la alte mijloace de probă pentru a dovedi existența sa. Așadar, un prim pas în cazul în care ai împrumutat bani fără contract este să strângi probe din care să reiasă că suma de bani remisă a fost cu titlu de împrumut – adică capturi de ecran ale conversațiilor părților pe Whatsapp, sms, mail, precum și orice alte aplicații, martori etc.
În primul rând, trebuie să te adresezi instanței de judecată cu o cerere pentru constatarea existenței împrumutului. Avocatul va ști cum să elaboreze cererea de chemare în judecată în cazul în care ai împrumutat bani fără contract. Mai exact, o să soliciți instanței să constate că între cele două părți, împrumutat și împrumutător, s-a remis o sumă de bani, care ulterior urma a fi restituită împrumutătorului.
În acest sens, vor fi utile toate mijloacele de probă care pot dovedi împrumutul. Poți folosi, de exemplu, așa cum am spus mai sus, conversații purtate cu împrumutatul pe Whatsapp în care el îți solicită să-i împrumuți suma în cauză.
Dacă suma a fost transferată prin bancă, un extras de cont din care să reiasă acest transfer ar putea fi, de asemenea, concludent dacă avem în vedere și restul probatoriului administrat. Înscrisurile pot fi completate cu interogatoriul împrumutatului, dacă suma este mai mare de 250 de lei și nu poate fi dovedit împrumutul cu declarațiile unor martori.
Articolul 1240 din Codul Civil subliniază formele de exprimare a consimțământului, a intenției de a încheia un contract: „(1) Voința de a contracta poate fi exprimată verbal sau în scris.
(2) Voința poate fi manifestată și printr-un comportament care, potrivit legii, convenției părților, practicilor statornicite între acestea sau uzanțelor, nu lasă nicio îndoială asupra intenției de a produce efectele juridice corespunzătoare.”
Intenția de a încheia un astfel de contract poate reieși din practicile statornicite între părți. E posibil să fi existat și în trecut împrumuturi, iar relația strânsă dintre părți și încrederea să le fi făcut să omită încheierea unui contract în formă scrisă, adică ai ai împrumutat bani fără contract în virtutea unei relații de parteneriat, de afaceri, lucru care poate fi dovedit.
Odată ce s-a constatat existența împrumutului, trebuie stabilit și un termen pentru restituire.
Cu privire la stabilirea termenului de către instanță, s-au stabilit prin articolul 2162 Cod Civil următoarele: „ (1) Dacă nu a fost convenit un termen de restituire, acesta va fi stabilit de instanță, ținându-se seama de scopul împrumutului, de natura obligației și a bunurilor împrumutate, de situația părților și de orice altă împrejurare relevantă.
(2) Dacă însă s-a stipulat că împrumutatul va plăti numai când va avea resursele necesare, instanța, constatând că împrumutatul le deține sau le putea obține între timp, nu va putea acorda un termen de restituire mai mare de 3 luni.
(3) Cererea pentru stabilirea termenului de restituire se soluționează potrivit procedurii prevăzute de lege pentru ordonanța președințială.”
Astfel, instanța va stabili termenul în funcție de elementele concrete ale speței, iar procedura prin care se va stabili termenul este cea a ordonanței președințiale.
Ordonanța președințială este o procedură specială, prin care persoana interesată poate lua măsuri vremelnice în cazuri urgente, pentru păstrarea unui drept care s-ar putea păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente și care nu s-ar putea repara.
Dat fiind faptul că numai termenul de restituire ar putea fi stabilit prin ordonanța președințială, considerăm că în prealabil ai putea formula o acțiune pentru constatarea existenței împrumutului, urmând ca mai apoi să soliciți pe calea procedurii speciale și stabilirea termenului de restituire. Fără stabilirea unui termen nu este posibilă pretinderea restituirii în acest caz.
Odată ce s-a constatat existența unui contract de împrumut, s-a stabilit un termen, tot ce mai rămâne de făcut este să soliciți restituirea. Așadar, este vorba despre 3 acțiuni distincte înaintate în instanță.
Este esențial ca demersurile pe care le-am evidențiat mai sus să fie întreprinse în termenul de prescripție de 3 ani. Termenul de 3 ani curge de la data încheierii contractului de împrumut, iar în cazul în care acest termen este împlinit, există riscul ca acțiunea să fie respinsă, motivat de faptul că dreptul la acțiune a fost prescris.
În cazul în care ai împrumutat o sumă de bani, fără însă a încheia un contract scris, acest împrumut ar putea fi luat în considerare de instanța de judecată în vederea dispunerii restituirii. Este nevoie, însă, ca tot probatoriul util de care dispui să fie corect evidențiat prin intermediul unui apărător specializat.
În acest sens, echipa noastră de avocați îți stă la dispoziție atât în vederea îndrumării cu privire la pașii pe care trebuie să-i întreprinzi în instanță, cât și cu privire la redactarea acțiunilor și reprezentarea intereselor tale.
În încheiere, te invităm să citești explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.
De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Ai fost prins cu alcoolemie la volan? Află la ce trebuie să te aștepți!”, am arătat, pas cu pas, care sunt consecințele la care trebuie să se aștepte persoana care a fost depistată cu alcoolemie la volan și cum se derulează procesul penal. Mai mult decât atât, în articolul „Află cum poți păstra permisul de conducere dacă ai fost prins cu alcoolemie la volan!” am arătat care sunt soluțiile prin care se poate păstra permisul de conducere și ce trebuie făcut pentru a obține acele soluții favorabile.